Verpakkingen hergebruiken

Verpakkingen opnieuw gebruiken, is dat veilig?

Het is bijna onmogelijk om verpakkingen te vermijden, zelfs al zou je het willen. Veel voedingswaren zijn voorverpakt, omdat het gewoon praktischer of hygiënischer is. Zelf met je voorraadbussen naar de supermarkt gaan om rijst en havermout te scheppen zou in theorie best kunnen, maar met zelf jam scheppen wordt het al snel een kliederboel. Gelukkig kun je veel verpakkingen opnieuw gebruiken. Daarmee beperk je de hoeveelheid afval en heb je gratis doosjes en bakjes voor thuisgebruik. Een plastic flesje voor frisdrank kun je prima nog een paar keer gebruiken, bijvoorbeeld om mee te nemen voor onderweg. Maar hoe zit het met de plastic bakjes van afhaalmaaltijden, is dat wel veilig?

Verpakkingen opnieuw gebruiken

De meeste verpakkingen van voedsel zijn van plastic gemaakt. Soms kun je die plastic bakjes in de magnetron gebruiken om etenswaren op te warmen, maar vaak ook niet omdat ze bijvoorbeeld BPA bevatten. Meestal staat er in reliëf op de bankjes of ze geschikt zijn voor de magnetron, vaatwasser en vriezer. Weet je de samenstelling van het plastic, dan kun je op Google kijken of het materiaal geschikt is om te vriezen en te verwarmen.

Dat je gif binnenkrijgt als je een plastic bakje hergebruikt, is vaak wat overdreven. Maar zelf doe ik het altijd zo: voor dingen die ik ga verwarmen gebruik ik altijd gekochte glazen bakjes, die je bijvoorbeeld vrij goedkoop bij IKEA kunt vinden. In de IKEA 365+ serie vind je voorraadpotten en vershouddozen van 100% glas, maar ze hebben ook weckpotten en weckflessen van glas. Tefal en Kitchenkraft maken ook glazen bakjes. Die geven geen chemische reacties tijdens het gebruik en je kunt ze in de oven of de magnetron opwarmen.

Glazen vershouddozen

Voor het invriezen gebruik ik wel vaak hergebruikte plastic doosjes en bakjes, omdat er daarbij nauwelijks chemische reacties kunnen optreden. In het ergste geval scheurt de verpakking door de temperatuur, maar het lijkt me dat er geen chemicaliën in het eten kunnen ‘lekken’ tijdens het vriezen.

Gebruikte verpakkingen: prima in de koelkast

Gebruik je een verpakking alleen maar als verpakking op kamertemperatuur of in de koelkast, dan is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Plastic bakjes met olijven van de markt vul ik weer met nieuwe olijven uit de supermarkt en gooi er dan wat knoflooksnippers en kruiden bij, zodat het net iets lekkerder smaakt. Dat soort potjes kun je eindeloos blijven hergebruiken, totdat ze versleten zijn en het deksel niet meer goed past. Tegen die tijd ben ik wel weer op de markt geweest om een nieuw bakje olijven te halen.

Metalen bakjes van afhaalmaaltijden kun je na gebruik weer prima gebruiken op de BBQ. Je kunt bij BBQ-fabrikant Weber soortgelijke metalen lekbakjes kopen, maar dan betaal je 5 euro voor tien stuks.

Noodle-maaltijd verpakking

Ook kleine potjes van glas gebruik ik graag opnieuw, bijvoorbeeld voor restjes saus. Ik doe ze eerst in de vaatwasser en probeer de etiketten eraf te halen. Voor gebruik thuis zijn plastic verpakkingen vaak wel goed te gebruiken. Ga je ermee op pad, bijvoorbeeld omdat je je lunch wilt meenemen naar je werk, dan kies ik liever voor een lekvrij bakje met een stevig deksel en rubberen randen. Aan bakjes die je thuis in de koelkast hergebruikt stel ik wat minder hoge eisen, maar als ik onderweg ben wil ik niet dat de soep in mijn handtas lekt.

Als je met plastic bakjes gaat hamsteren, levert dat weer een ander probleem op: een enorme berg verpakkingen van verschillend formaat. Ik loop ze daarom regelmatig langs om te kijken welke niet meer goed sluiten of gewoon lelijk zijn. Het mooie van zo’n grote variëteit aan verpakkingen is dat je altijd wel eentje kunt vinden die past. Heb je veel kleine porties, zoals restjes sauzen, dan verzamel je wat meer kleinere bakjes. Bij voorkeur modellen die je in elkaar kunt opbergen, zodat de stapel beperkt blijft. Glazen jampotjes zijn ook ideaal, al zal de metalen deksel niet meer altijd vacuüm zijn.

Er zijn ook mensen die lege yoghurtbekers omspoelen en opnieuw vullen, of die zakken van koffiebonen opnieuw gebruiken. Kan handig zijn, maar ik heb er geen toepassing voor. Het komt niet zo vaak voor dat ik losse yoghurt heb, waar ik een opbergbeker voor nodig heb. Verpakkingen voor vloeibaar eten zoals sauzen zijn vaak erg geschikt, omdat er al rekening mee is gehouden dat het niet gaat lekken en bovendien zijn ze vaak waterdicht en vaatwasserbestendig. Heb je last van geurtjes, dan kun je die (alweer!) met baking soda of met wijnazijn schoonmaken.

Lees ook eens: