Starbucks Cold Brew met melk

Zo maak je thuis Starbucks Cold Brew koffie

De Cold Brew-koffie van Starbucks is iets dat je gemakkelijk thuis kunt maken. Erg lekker tijdens de warme dagen, zonder dat je meteen vijf euro kwijt bent voor een verfrissende ice coffee. Er zijn twee geheimen om een Starbucks Cold Brew te maken. De eerste is dat je de koffie van tevoren moet zetten, zodat ‘ie flink koud is. Het tweede geheim is dat je dezelfde techniek gebruikt als Starbucks, zodat alles hetzelfde smaakt.

Starbucks Cold Brew serveren

Starbucks Cold Brew: dit heb je nodig

Wat je nodig hebt voor een Starbucks Cold Brew zijn koffiebonen, een beker en wat geduld. Er zijn meerdere manieren om thuis ijskoffie te maken, maar voor een Cold Brew heb je eigenlijk alleen gemalen koffie en koud water nodig. Je zet dit een nacht in de koelkast en de volgende ochtend filter je de koffie. Je houdt dan geconcentreerde koude koffie over, die je eventueel nog kunt aanlengen met water of ijsblokjes als je het te sterk vindt. Je kunt het ongeveer twee weken bewaren.

Het voordeel hiervan is dat je de cold brew lang kan bewaren en dat je een gigantische hoeveelheid kunt maken. Het kost eigenlijk nauwelijks werk. Het levert een milde beker ijskoffie op die niet te zuur of te bitter is.

Starbucks Cold Brew

Starbucks Cold Brew: wat is er zo lekker aan?

Starbucks gebruikt een zogenaamd ‘Toddy Brewing’-systeem om cold brew te maken. Ze laten hun koffie 20 uur trekken voordat ze het filteren. Met de principes die Starbucks hanteert kun jij ook heel gemakkelijk een cold brew maken, die makkelijk wegdrinkt.

Zorg voor de juiste koffiemaling
Voor Cold Brew heb je een vrij grove bonenmaling nodig, vergelijkbaar met rietsuiker. Dat voorkomt dat de cold brew bitter wordt als je het ’s nachts in de koelkast laat trekken. Heb je thuis een koffiemolen dan kun je daarmee vaak de grofheid van de maling instellen. Gebruik iets meer koffie ten opzichte van water dan je bij een warme kop koffie gewend bent, ongeveer 250 gram koffie op 2,5 liter water. We gaan meteen een grote hoeveelheid cold brew maken, zodat je er de hele week plezier van hebt.

Starbucks Cold Brew zelf maken

Laat rustig uitlekken
Bij het Toddy-systeem dat Starbucks gebruikt wordt de cold brew heel rustig gefilterd, zodat alle koffieprut achterblijft in het filter. Ga niet roeren of aandrukken en ga het koffiefilter niet door het filter forceren, want daarmee krijg je een bittere smaak. Je kunt ook gebruik maken van kaasdoek (ca. 8,50 euro) en een zeef. Je kunt in meerdere porties filteren, zodat je het kunt verdelen over meerdere flessen. Je kunt ook filterpapier gebruiken, maar dat duurt wat langer.

Zo serveer je je Cold Brew

Als je klaar bent met het maken van je Cold Brew is het tijd om te gaan serveren. Dat doen we natuurlijk op dezelfde manier als Starbucks doet. Giet een halve kop koffie over kop ijsblokjes en voeg nog een halve kop koud water toe. Je kunt de Cold Brew meteen opdrinken of nog even door de blender halen. Of serveer met een grote ijsbal of een scheutje melk.

Starbucks Cold Brew met melk

Recept ‘Starbucks’ Cold Brew

Ingrediënten:

  • 250 gram gemalen koffie
  • 2,5 liter gefilterd water
  • IJsblokjes

Apparatuur:

  • Koffiemolen
  • Kaasdoek
  • Grote limonadekan, tapvat (zoals deze) of enkele glazen flessen
  • Zeef of vergiet
  • Hoge glazen om te serveren

Starbucks Cold Brew zelf maken

Bereiding:

  1. Zorg voor een grove maling van de koffiebonen.
  2. Meng de koffie met het water tot alles goed gemengd is.
  3. Geen paniek als de koffie aanvankelijk blijft drijven, dit zakt vanzelf.
  4. Zet de koffie in de koelkast en laat een nachtje afgedekt staan, ongeveer 20 uur.
  5. Zeef of filter de koffie door een kaasdoek of koffiefilter. Druk niet aan.
  6. Giet in een limonadekan of glazen flessen.
  7. Bewaar maximaal 2 weken in de koelkast.