Scherp mes in vaatwasser of niet?

Mag je scherpe messen in de vaatwasser doen?

Is het OK om geslepen messen in de vaatwasser te doen, of worden ze dan bot? Wij zochten het voor je uit! Sommige mensen stoppen alles in de vaatwasser, omdat het zo lekker makkelijk is. Houten snijplanken en breekbare wijnglazen was je het liefst met de hand, maar bij steakmessen, koksmessen en andere scherpe messen is het misschien verleidelijk om de afwasmachine te gebruiken.

Messen in de vaatwasser

Wat blijkt? De vaatwasser kan je mes minder scherp maken. Door de krachtige waterstralen wordt je mes bot waardoor het lastiger is om voedsel te snijden. Messenfabrikanten zoals Wüsthof raden daarom af om je messen in de vaatwasser te doen, maar te kiezen voor afwassen met de hand. Dit voorkomt dat ze beschadigd raken of gaan roesten. Er speelt nog iets anders mee: het afwassen van scherpe messen in de vaatwasser kan leiden tot ongelukjes. Als de persoon die de afwasmachine moet uitruimen niet weet dat er scherpe voorwerpen in zitten, kan dat tot snijwonden leiden. Zorg dus dat je bij scherpe voorwerpen in de vaatwasser de scherpe kanten naar beneden laat wijzen. Leg ze op een goed zichtbare plek neer. Of beter nog: doe de afwas met de hand. De scherpe randen van de messen kunnen namelijk ook andere voorwerpen in de vaatwasser beschadigen.

Scherp mes in vaatwasser of niet?

Dingen die ook niet in de vaatwasser thuishoren

Er zijn nog meer voorwerpen die je beter niet in de afwasmachine kunt doen. Bijvoorbeeld:

  • Houten snijplanken: deze drogen uit, barsten en vervormen door de hoge temperatuur.
  • Houten lepels en dergelijke: ook hier kun je last krijgen van vervorming en barsten.
  • Gietijzer: kans op roest en aantasting van de coating (‘seasoning’).
  • Kristallen glazen: deze zijn te kwetsbaar om bij hoge temperaturen te wassen.
  • Koperen voorwerpen: verkleuring en aantasting van de coating door hoge temperaturen en afwasmiddel.
  • Zilveren voorwerpen: kans op chemische reacties als je ook stalen en ijzeren voorwerpen afwast.
  • Thermosflessen en -bekers: aantasting van de vacuüm afdichting, waardoor er water tussen de wanden komt.

Of je iets in de vaatwasser legt is natuurlijk ook afhankelijk van de vraag hoeveel geld je hebt uitgegeven aan bijvoorbeeld een bier- of wijnglas. Goedkoop glas en messen die je alleen voor het besmeren van boterhammen gebruikt, doe je misschien toch liever in de vaatwasser omdat je het makkelijk kunt vervangen als er iets kapot gaat. Met je dure Languiole steakmessen doe je dat liever niet.

Je kunt afwassen met de hand leuker maken met goede spullen, zoals een stevige bak en een afdruiprek.