Slagroom kloppen

Zo kun je slagroom stijf kloppen zonder mixer

Je hebt geklopte slagroom nodig voor een recept, maar je hebt geen mixer in huis. Het kan zomaar gebeuren als je in een vakantiehuisje zit of als je mixer kapot is gegaan. Geen handmixer, blender of keukenmachine in huis? Dan zul je een list moeten verzinnen en gelukkig kan dat.

Het eerste wat je moet doen is je room zo koud mogelijk maken. Staat de slagroom al een tijdje op het aanrecht of zit het nog in je boodschappentas, dan kun je het beter 5 minuten in de vriezer stoppen om te zorgen dat het écht koud is.

Slagroom kloppen

3 manieren om slagroom te kloppen

Vervolgens moet je op zoek naar een alternatief. Kijk rond in je keuken welke mogelijkheden je hebt om de room goed te schudden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een melkopschuimer, liefst eentje die de melk niet opwarmt.
  • Een beker voor sportdranken, liefst met een shaker ball.
  • Een pot of fles met sluiting, bijvoorbeeld een weckfles, thermosfles of voorraadpot.

Zorg dat de pot, fles of beker ook zo koud mogelijk is door deze ook 5 minuten in de vriezer te leggen.

Heb je een melkopschuimer, dan kun je kleine hoeveelheden slagroom kloppen. Voor een complete slagroomtaart is dit misschien wat te omslachtig, maar voor een toefje slagroom op een beker slagroom is het goed te doen. Giet een beetje slagroom in een beker klop het stijf. Het enige probleem is dat je wat geduld moet hebben, maar het kost nauwelijks moeite.

Heb je een pot, beter of fles, dan zul je wat meer energie erin moeten steken. Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden. Controleer of de slagroom de gewenste stijfheid heeft gekregen, of ga nog even door.

Met een lepel kun je er nog wat poedersuiker of zoetstof doorheen scheppen.