Er zijn recepten die zo veelzijdig zijn, dat je er steeds weer op terugvalt. Auteurs van kookboeken en bekende chefs hebben dat ook. Neem nou Yotam Ottolengi, een van de meest gevierde chefs van dit moment. In (bijna) elk kookboek vind je wel een recept met aubergine, flespompoen en vijgensalade, steeds nét iets anders bereid. Ze komen terug in steeds wisselende recepten in de kookboeken van Ottolenghi.
Ottolenghi en aubergine
In de vijf kookboeken die Ottolenghi heeft uitgebracht, staat steeds een recept met aubergine. De ene keer met yoghurt, een andere keer met citroen of met lamsboutjes. Hieronder zie je hoe aubergines in steeds weer een ander gerecht opduiken.
Flespompoen eten we in Nederland eigenlijk maar zelden, terwijl in de VS vaak ‘butternut squash’ op de kaart staat. Ook Ottolenghi is er een fan van, maar dan wel het liefst geroosterd. Lekker met granaatappelpitjes, limoen, nigellazaadjes of limoenyoghurt.
Ook een steeds terugkerend gerecht: vijgensalade. Eerst heel eenvoudig met pecorinokaas en honing, daarna met basilicum en geitenkaas. Of met zoete aardappels of feta. Verrassing: in het laatste kookboek Nopi is de vijgensalade opeens verdwenen!
Ottolenghi’s boeken
Zelf proberen? De vijf kookboeken van Ottolenghi zijn allemaal verkrijgbaar in de boekhandel:
- Ottolenghi (2008): €29,95
- Plenty (2011): €29,95
- Jerusalem (2012): €34,95
- Plenty More (2014): €29,95
- NOPI (2015): €34,95
Via: Food52.com