Whirlpool Vessi: een glas bier

Zelf bierbrouwen met de Whirlpool Vessi

Zelf bierbrouwen is tegenwoordig voor iedereen haalbaar. Sterker nog: eeuwen geleden maakten ze al bier, zonder moderne hulpmiddelen. Misschien denk je bij het zelf bierbrouwen aan flessen en ketels die je tweedehands hebt gekocht op een rommelmarkt. Het klinkt romantisch om met primitieve hobbyspullen zelf bier te maken, maar wil je het een beetje professioneel aanpakken dan kun je nu ook terecht bij een bekend merk: Whirlpool.

Whirlpool Vessi in de huiskamer

Whirlpool Vessi

De Whirlpool Vessi combineert twee apparaten: het is een biertap, maar je kunt het ook gebruiken om bier te brouwen. Volgens Whirlpool gaat het brouwproces met dit apparaat veel sneller: je zit niet een maand lang op je eerste zelfgebrouwen biertje te wachten, maar kunt al na een week gaan tappen. De fermentatietijd is wel afhankelijk van het type bier dat je wilt. Voor een lichtblond pils met 3,3% alcohol is zeven dagen echter voldoende.

Whirlpool Vessi bovenaanzicht

De Whirlpool Vessi is mooi genoeg om in de woonkamer neer te zetten. De afgesloten tank zorgt voor de juiste druk en temperatuur, om ervoor te zorgen dat het brouwproces zo vlot mogelijk verloopt. Volgens Whirlpool is er gekozen voor dit systeem om te zorgen dat twee veelvoorkomende problemen bij het thuis brouwen van bier, namelijk oxidatie en vervuiling, zo min mogelijk voorkomen.

Whirlpool Vessi: bierbrouwen op het dakterras

Zelf bierbrouwen

In het apparaat zit ook een Sediment Removal System (SRS), dat ervoor moet zorgen dat gist en bezinksels dat onderin de cylinder terechtkomt makkelijk kan worden afgevoerd, zodra de fermentatie gelukt is. Je kunt het verwijderen zonder dat de druk wegvalt. Het Liquid Injection System is bedoeld om extra smaakjes aan het bier toe te voegen, zoals koffie of kersensmaak.

Whirlpool Vessi: een glas bier

Volgens Whirlpool heb je geen kennis van bierbrouwen nodig om dit apparaat te kunnen gebruiken. Je hoeft alleen de instructies te volgen. Het apparaat regelt overigens alleen het koude gedeelte van het fermenteren van bier, dus je zult vooraf nog wel zelf alle voorbereiding moeten doen, door graan en hop op het fornuis te verwarmen.

Whirlpool Vessi: zelf bierbrouwen

Whirlpool durft het niet aan om de Vessi zomaar op de markt te brengen. In plaats daarvan kiezen ze voor crowdfunding via Indiegogo. Wie interesse heeft kan $1.200 overmaken en dat is flink goedkoper dan de uiteindelijke winkelprijs van $1.900. De Vessi wordt gemaakt door W Labs, een experimenteel lab binnen Whirlpool.

Whirlpool Vessi detail

Whirlpool Vessi: bier tappen

Whirlpool Vessi in de woonkamer