Met de Thermomix-keukenmachine download je extra recepten

De Thermomix is een bijzonder apparaat: je kunt er complete maaltijden mee bereiden, dankzij de ruim 15 functies die erin zitten. Van ijs tot stamppot, bijna alles is mogelijk. Er is nu ook een module verkrijgbaar waarmee je de Thermomix via Wi-Fi kunt bedienen, waardoor het interessant is om eens op Eetblog.nl te bespreken.

Thermomix TM5 keukenmachine

Thermomix keukenmachine: wat is het?

De Thermomix is ontstaan in Duitsland en wordt daar al sinds de jaren zeventig verkocht. Fans zijn vooral gek op de veelzijdigheid, terwijl tegenstanders de prijs van €1100 veel te hoog vinden. Er zijn goedkopere alternatieven gemaakt (onder andere van Aldi-merk Medion) maar de fans zweren bij het origineel. Je kunt ermee hakken, kneden, mengen, stomen, koken en nog veel meer. Zo kun je bijvoorbeeld zelf ijs, brood, jam en boter maken met het deze keukenmachine. Ook schoonmaken gaat bijna automatisch.

De Thermomix heeft 12 basisfuncties: wegen, mixen, mengen, verkleinen, malen, kneden, opkloppen, omroeren, emulgeren, stomen, koken en verwarmen. Volgens de fabrikant kun je een complete maaltijd in 20 tot 30 minuten op tafel zetten. Via speciale geheugenchips voeg je nieuwe recepten en mogelijkheden toe. Het nieuwste model is de Thermomix TM5.

Thermomix geheugenmodule

Thermomix via Wi-Fi bedienen

Wil je de Thermomix op afstand kunnen bedienen, dan is er de Cook-Key. Dit is een Wi-Fi-module die je kunt aansluiten op de Thermomix TM5 en waarmee je extra recepten binnenhaalt.

Thermomix Cook Key

Je downloadt de recepten en je kunt via een app meteen een boodschappenlijstje met de ingrediënten op een rijtje zetten. Er passen 5.000 recepten op de Cook-Key. Ze worden niet opgeslagen in de Thermomix zelf, maar in de module. Gebruik kost overigens wel geld: na de proefperiode van een halfjaar moet je 36 euro per jaar gaan betalen. Ook kun je recepten uit de app aanschaffen. Daar bovenop komt nog de prijs van de Wi-Fi-module zelf: 129 euro. Voor een Thermomix mét Cook-Key betaal je 1299 euro.

Thermomix kopen

Je vindt de Thermomix niet in de winkel. Verkoop gebeurt uitsluitend via Thermomix-adviseurs die bij je langskomen om een demonstratie te geven. Sinds 1970 werkt de fabrikant al op deze manier, waardoor er nu zo’n 1 miljoen Thermomix-apparaten in omloop zijn. Na Duitsland volgden Australië, Spanje, België en Nederland. In België is de bekende chef Roger Van Damme fan van het apparaat. In onderstaand filmpje legt hij uit hoe het werkt.

De prijs van een Thermomix TM5 met Varoma, Vlinder en Thermomix-kookboek (gedrukt en digitaal) is €1100 inclusief BTW.

Koken met een Thermomix

Met de Thermomix kun je bijvoorbeeld ijs en mayonaise maken. Je kunt er een stoofpot of curry in laten sudderen of een moot zalm mee bereiden. Omdat je maar één apparaat nodig hebt, heb je meer ruimte in je keukenkastjes. De Thermomix kan niet bakken en braden, dus je hebt nog wel een kookplaat en een oven nodig.

Onderstaand filmpje laat zien hoe je bijvoorbeeld curryrijst maakt met het apparaat.

Hiermee krijg je ook meteen een indruk hoe ingewikkeld het is om de Thermomix te bedienen. Er zitten veel functies in, maar de meeste stappen tijdens het bereiden van een recept spreken voor zich. Ook omdat de recepten al op de geheugenmodule staan.