Thee drinken tegen zere keel

Thee met honing en citroen: helpt dat bij een zere keel?

Als je last hebt van een zere keel, is thee met honing en citroen een bekend huismiddeltje. Maar heeft het eigenlijk zin om het te drinken, of kun je net zo goed een beker koffie of een glas wijn pakken? Eerst even een blik in de keel: die bestaat uit de keelholte en het strottenhoofd. Beide kunnen ontstoken raken. Als je keelholte ontstoken is door een bacteriële infectie of een virusinfectie heb je moeite met slikken van eten en drinken. Het zwelt op en je keel doet zeer. Om te praten heb je echter je strottenhoofd nodig, waar ook je stembanden zitten. Als deze ontstoken is door een virusinfectie heb je moeite om te praten. Dit zou komen door witte bloedcellen, die naar je stembanden gaan om de infectie te bestrijden, waardoor ze minder goed kunnen trillen en je je stem verliest. Ook wordt er wel gedacht dat virussen het oppervlak van de stembanden aantasten, waardoor ze moeilijker kunnen trillen.

Thee met honing en citroen

Maar helpt thee met honing dan? Het lastige is dat je het eigenlijk niet goed kunt onderzoeken. Het is lastig om een blinde test te doen met placebo’s, want mensen merken meteen of ze thee te drinken krijgen, of iets heel anders. Warme dranken zoals thee hebben in ieder geval geen direct effect op je stembanden, want de drank gaat door je keelholte en niet langs het strottenhoofd en de stembanden. Wel zou groene thee kunnen helpen omdat het ontstekingsremmend werkt, maar daarvoor hoeft de thee dus niet langs je stembanden te stromen. Waarschijnlijk helpt thee vooral omdat je tijdens het drinken van een kop thee bezig bent met slikken, daardoor minder last hebt van een hoestkriebel en tijdens het drinken wat slijm wegslikt. Thee met weinig caffeine is daarbij de beste keuze, omdat het je keel minder irriteert.

Antibacterieel

Maar hoe zit het dan met honing en citroen? Citroen is niet eens zo’n goed idee voor je keel, omdat het vrij zuur is en dat kan je keel juist irriteren. Waarom mensen dan toch citroen in hun thee doen, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vitamine C volgens de overlevering infecties kan tegengaan, al moet je er dan wel vroeg bij zijn. Citroen heeft ook antibacteriële eigenschappen, waardoor je een bacteriële infectie zou kunnen bestrijden. Honing heeft ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Kwaad kan het in ieder geval niet, als je bij een pijnlijke keel eens wat vaker een kop thee met honing en citroen neemt. Maar of je er sneller door geneest…?

Wat kun je nog meer doen? Zo weinig mogelijk praten, een stoombad nemen en rustig aan doen is misschien een beter idee. Dat betekent ook dat je moet proberen om niet te fluisteren. Binnen twee weken moet je van je klachten af zijn en zo niet, dan is het misschien eens tijd om te stoppen met huismiddeltjes en een huisarts op te zoeken.