Als je eieren koopt, dan zijn ze altijd bruin of wit. Een mix van bruine eieren met witte kom je maar zelden tegen. Dat wekt de indruk dat er verschil in zit, maar is dat ook zo?
Bruine eieren gezonder?
Het antwoord is: nee. Er zit geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren, ze zijn even gezond en de grootte is ook vergelijkbaar. Het enige verschil is dat de schaal een andere kleur heeft.
Dat heeft te maken met het kippenras: het ene ras legt witte eieren, het andere bruine. Meestal is dat af te leiden uit de oorlellen: witte oorlellen betekent dat een kip witte eieren legt. Zijn de oorlellen bruin of rood, dan levert dat bruine eieren op. maar gezonder zijn ze niet. De voedingswaarde en samenstelling is exact hetzelfde en dat geldt ook voor de smaak.
Merk je toch dat er een smaakverschil zit tussen witte en bruine eieren, dan heeft dat te maken met de voeding die de kip heeft gehad en de leefomstandigheden. Dat leidt bijvoorbeeld tot eieren met meer Omega 3 of een andere samenstelling van vitamines. Een kip die los kan rondlopen en zelf haar eten bij elkaar scharrelt legt gezondere eieren dan een kip uit een legbatterij, die veel eenzijdiger voer krijgt.
Waar komt de mythe dan vandaan dat sommige mensen denken dat bruine eieren gezonder zijn? Dat komt misschien omdat bij andere voedingsmiddelen de bruine variant gezonder is: bruinbrood, bruine rijst, enzovoort. Maar ook als het niet om eten gaat is bruin vaak beter: milieuvriendelijk bruin papier is beter dan wit papier dat met chemicaliën is gebleekt.