Zo maak je chia-pudding

Als je een detox doet, heb je af en toe toch behoefte aan iets om te eten. Na alle sapjes en soepen zoek je iets waar je een lepel in kunt zetten. Chia-pudding is dan een ideale maagvuller. Hieronder lees je hoe je een basis chia-pudding en allerlei varianten maakt, met de juiste verhouding tussen de chia-zaadjes en vloeistof. Als je dit basisrecept onder de knie hebt kun je verder gaan met allerlei varianten.

Wat is chia-pudding?

Chia-pudding bestaat uit chiazaadjes die je een nacht lang in de koelkast hebt gezet (‘overnight’). Net als bij havermout zwellen de zaadjes op, waardoor je meer volume krijgt. Daardoor heeft chia-pudding een vullend effect. Je kunt het eten als ontbijt, snack en nagerecht. Met de juiste ingrediënten maak je je chia-pudding vegan, glutenvrij, paleo en keto-vriendelijk. Gebruik in dat geval geen gewone koemelk, maar amandelmelk of kokosmelk. Als je granen eet kun je ook kiezen voor havermelk.

Chia-pudding met rood fruit.

Voor sommige mensen is chia niet meer dan de zoveelste ‘superfood’. Maar als je eens wat beter kijkt, zie je dat er eigenlijk best veel mogelijkheden zijn, vooral als je met een detox of dieet bezig bent. Je kunt ze tegenwoordig in elke supermarkt vinden en hoeft niet meer naar de natuurvoedingswinkel. Chia-pudding is een ideaal recept voor beginners, omdat je een goede indruk krijgt hoe de chiazaadjes opzwellen als ze in contact komen met vocht. Ook zie je hoe de gel-achtige structuur wordt. Als je plantgebaseerd (vegan) wilt eten kan chia een goed alternatief voor gelatine zijn. Ze geven je ook snel een vol gevoel en hebben zelf geen smaak, dus je kunt er alle kanten mee op door ingrediënten te mengen.

Basisrecept chia-pudding

Chiazaadjes kunnen tot 9 keer hun eigen gewicht absorberen. Voor chia-pudding gebruik ik het liefst de verhouding 1:6, zodat het niet te vloeibaar wordt. Voor één portie meng je 3 eetlepels chiazaadjes met 250 ml vloeistof. Welke vloeistof je gebruikt mag je zelf weten, maar vaak zul je zelf al voorkeur hebben op basis van je eetwijze. Wil je een plantgebaseerde vloeistof, dan kies je voor amandel-, cashew- of kokosmelk uit een pak, zodat je een romige pudding krijgt. Wil je het nog romiger of eet je keto, paleo of primal, dan kies je volvette kokosmelk uit een blikje. 


Dit is het basisrecept voor chia-pudding

Ingrediënten voor 2 porties

  • 6 eetlepels chiazaadjes
  • 500ml ongezoete kokos-, amandel- of cashewmelk
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • Optioneel: 1 eetlepel honing, zoetstof of ahornsiroop
  • blauwe bessen en aardbeien om te garneren

Bereiding

  1. Meng in een beker de chiazaadjes, vloeistof, vanille-extract en eventueel de zoetstof. Schud of roer om alles goed te mengen.
  2. Wacht 5 minuten en roer nogmaals om eventuele klontjes te verwijderen.
  3. Bedek de pudding en zet het in de koelkast, ca. 2 uur. Of maak de chia-pudding de avond voordat je het wilt eten.
  4. Om te serveren schep je de chia-pudding in twee schaaltjes en garneer je met aardbeien en blauwe bessen.

Voor de smaak kun je ook kaneel, cardamom, cacao, vanille-extract en eventueel een zoetstof toevoegen. Je zou dus ook een chocoladepudding kunnen maken door te mengen met cacaopoeder en wat zoetstof. Je kunt het zo zoet maken als je zelf wilt.

Kies je voor ongezoete amandelmelk en een handjevol blauwe bessen, dan bevat deze chia-pudding 225 calorieën, 18g koolhydraten (waarvan 2g suiker), 12g vet, 10g eiwit en 17g vezels. 


Wanneer is mijn chia-pudding klaar?

De chiazaadjes absorberen de vloeistof vrij snel, maar je moet er wel een uurtje of twee de tijd voor nemen. Als je haast hebt zou je de ingrediënten kunnen mengen, goed roeren en na 5 tot 10 minuten nogmaals mengen om te zorgen dat er geen klontjes ontstaan. Daarna zet je de chia-pudding zo’n twee uur in de koelkast. Heb je haast, dan zou je al in een halfuur kunnen eten, al kan de pudding dan wel wat vloeibaarder zijn. De beste oplossing is om de chia-pudding al de avond te voren te maken en in de koelkast te zetten. De volgende ochtend heb je dan een perfect ontbijt! Bovendien is chia-pudding ideaal om te preppen: maak in het weekend een paar potjes en je hebt de hele week een snel ontbijt of snelle snack.

Zoals je ziet heb je er nauwelijks werk aan: even mengen en daarna vooral afwachten.

Chia-pudding recept

Hoe gezond is chia-pudding?

Je bepaalt zelf hoe gezond de chia-pudding wordt door de ingrediënten die je kiest. Wil je weinig suiker, dan kan dat. De chiazaadjes zelf zitten vol met vezels, eiwit en gezonde vetten. Ze bevatten weinig koolhydraten en passen in bijna elk dieet. Afhankelijk van de ingrediënten die je toevoegt kun je je chia-pudding geschikt maken voor vegan, paleo, keto of een glutenvrije eetwijze. 

Chia-pudding varianten

Hier zijn een paar varianten die je zou kunnen proberen:

  • Griekse yoghurt, amandelmelk, banaan en cacao-nibs
  • Cashews, dadels, kaneel en een handje muesli
  • Kiwi, bramen, iets gebruinde kokosvlokken
  • Aardbeien en chocolade-chips