Dunschillers, aardappelschilmesjes, kurkentrekkers: er zijn van die keukenspullen waarvan je maar het beste twee of drie in de keukenla kunt hebben liggen. Zo grijp je nooit mis. Toch is er nog een ander keukenhulpje, die de klusjes in de keuken een stuk makkelijker en veiliger kan maken en die veel mensen nog niet hebben: een wildschaar of gevogelteschaar.
Dit zijn de beste wildscharen
- Oldenhof gevogelteschaar 25cm: ca. 13 euro
- OXO Wild- en gevogelteschaar 24cm: ca. 40 euro
- Wüsthof wildschaar 26cm: ca. 65 euro
Wat is een wildschaar?
Waarschijnlijk heb je wel een stevige schaar liggen om pakjes en zakjes open te knippen. Maar soms heb je een schaar nodig die net iets steviger is, zodat je niet gewond raakt als je een kip in stukken probeert te krijgen. Een wildschaar is bovendien veiliger dan een hakmes, waarbij je moet oppassen dat je je vingers uit de buurt houdt. Je hebt wildscharen of gevogeltescharen van merken zoals Rösle, Wüsthof, Fiskars, Zwilling (ca. 50 euro) en goedkopere merken zoals Brabantia (ca. 20 euro). Kookwinkel Oldenhof heeft ook een prima gevogelteschaar voor beginners die 13 euro kost. Een ander goedkoop merk is Deglon.
Je kunt zo’n schaar voor veel meer klusjes gebruiken, waarbij je normaal een mes nodig hebt. Knippen gaat vaak sneller dan een mes gebruiken. Voor het lichtere knipwerk zoals kruiden, groenten en karton kun je prima een gewone keukenschaar gebruiken, maar voor het zwaardere werk zoals takjes rozemarijn of het openknippen van de buik van een vis kan een wildschaar of gevogelteschaar veel praktischer zijn. Zo’n schaar is robuuster gemaakt en is vlijmscherp, zodat je er zelfs botjes mee kunt doorknippen.
Waarop letten bij een wildschaar kopen?
Een wildschaar heeft meestal een lengte van zo’n 25 centimeter. De meeste zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal. Vaak komen ze uit Solingen, de hoofdstad van het kleinmetaal zoals scharen en messen. Een gevogelteschaar heeft vaak een zware bek, met aan één kant een geribbeld snijvlak. Voor het doorknippen van botten is vaak een halfronde uitsparing gemaakt. Ook zit er vaak een veer in, om te zorgen dat je fors kracht kunt zetten zonder dat de schaar ineens doorschiet.
Als je de schaar kunt demonteren kan dat handig zijn bij het schoonmaken, zodat je eventueel vuil dat bij de scharnier is vast komen te zitten, kan weghalen.
Waarom heb ik een gevogelteschaar nodig?
Is zo’n wild- of gevogelteschaar nou nodig? Dat ligt eraan hoe je kookt, maar als je Eetblog.nl leest ga ik er vanuit dat je graag in de keuken bezig bent en regelmatig een hele kip of wild koopt. In zo’n geval is het erg handig als je de kip zelf in stukken kunt knippen. Met een mes hakken gaat minder goed, omdat je een grotere kans op splinters hebt. Een botje verbrijzelt gemakkelijk door het hakken en dan sta je vervolgens nog een tijdje naar splinters te zoeken. Met een wildschaar kun je veel netter knippen. Eet je vooral kipfilet zonder botjes of kant en klare drumsticks en wings, dan heb je uiteraard geen wildschaar nodig.