Zo kies je de juiste rasp, voor kaas, groente en meer

De beste rasp voor elke klus

Er zijn verschillende soorten raspen voor kaas, groente, chocola en alles wat je verder maar zou willen raspen. Hier bespreken we de belangrijkste vier uitvoeringen, plus enkele speciale uitvoeringen, welke rasp je moet kiezen en waar je op moet letten bij aanschaf van zo’n rasp.

Blokrasp

Westmark blokraspWat is het? Een rechthoekige staande rasp met vier zijden, geschikt voor het raspen van kaas en harder voedsel zoals aardappel en wortel. De gaatjes van groot formaat zijn bedoeld voor grove slierten kaas voor pasta of pizza. Met de kleine gaatjes kun je heel fijn de Parmezaanse kaas raspen. Soms zit er aan één kant ook plat mes voor het snijden van plakjes komkommer, wortel en dergelijke. Handig voor een paar plakjes, maar als je dit veel gebruikt kun je beter een mandoline kopen.

Hierop moet je letten:
Een comfortabele handgreep, een bakje aan de onderkant om de geraspte kaas op te vangen, een stevige constructie, een antislip-onderkant, zodat de rap niet wegglijdt.

Tip: Spuit wat olie op de buitenkant van de rasp, zodat het voedsel er gemakkelijk over glijdt. Maakt ook het schoonmaken na gebruik makkelijker. Voorkom het schaven van je knokkels door een restje kaas in je handpalm vast te houden.

Voorbeeld: Microplane Boxgrater, OXO Good Grips Rasp, KitchenAid Multi Rasp, WMF Rasp, Boska Monaco+ Tafelrasp.

Bekijk blokraspen bij Bol.com of bij fonq.

Platte rasp (fijn en grof)

Platte raspWat is het? Een smalle platte rasp om meteen in een gerecht te kunnen raspen. Dit is gemakkelijker dan bij een blokrasp, waarbij je eerst een bergje raspt en dit pas daarna over het gerecht strooit. Een platte rasp is gemakkelijker op te bergen en is er in heel veel varianten van fijn tot grof, waardoor je voor elk keukenklusje wel een geschikte rasp kunt vinden. Prima voor kleine hoeveelheden kaas, chocola, kokos, gember of knoflook raspen. Je zult voor elke gewenste grofheid een andere rasp moeten hebben.

Hierop moet je letten:
– Kies een model met handgreep, zodat de rasp niet uit je hand glijdt.
– Een wat groter rasp-oppervlak, zodat je sneller klaar bent.

Tip: Word je moe tijdens het raspen, varieer dan met de hoek waaronder je de rasp ten opzichte van het keukenblad houdt. Is de kaas, boter of chocolade te zacht om te raspen, dan kun je het een paar minuten in de vriezer leggen. Hou het voedsel vast met een theedoek en ga snel te werk, zodat het niet opnieuw zacht wordt of smelt.

Voorbeeld: Microplane Rasp (diverse modellen), Joseph Joseph Twist Rasp, Brabantia Rasp, Boska Milano Kaasrasp.

Bekijk platte raspen bij Bol.com of bij fonq.

Kaasmolen of trommelrasp

KaasraspmolenWat is het? Een speciale molen voor Parmezaanse kaas en chocolade. Het gebruik van zo’n rasp is erg hygiënisch, omdat het voedsel in de trommel zit. Je kunt zo’n trommelrasp dan ook goed de tafel rond laten gaan als je een pastagerecht eet. Mensen hoeven de kaas niet aan te raken en het leidt tot minder rommel. Bovendien is zo’n trommelrasp vriendelijker voor je vingerknokkels. Ook geschikt voor kinderen, want de rasp komt nooit dichtbij bij je vingers.

Hierop moet je letten:
– Lichtgewicht, zodat je het makkelijk kunt doorgeven aan tafel.
– Kleine trommel, zodat de kaas er niet uit valt.

Tip: Een trommelrasp is ook handig voor het malen van noten, omdat de rasp wat fijner is dan wanneer je een keukenmachine of hakker gebruikt.

Voorbeelden: Gefu Trommelrasp, Microplane Rotary, Boska Romano Kaasraspmolen.

Bekijk kaasmolens en trommelraspen bij Bol.com of bij fonq.

Zesteur

Wat is het? Een fijne rasp voor citrusschillen van citroen, limoen en sinaasappel. Ook geschikt voor het raspen van kaneelstokjes en nootmuskaat. Smaller dan een gewone rasp. Bevat honderden scherpe puntjes. Zesteurs zijn er ook met vijf of zes kleine gaatjes aan het einde, voor het maken van gekrulde citroenschilletjes voor cocktails.

Hierop moet je letten:
Scherpe puntjes, grofheid van de puntjes.

Microplane zesteur

Tip: Gebruik voor het raspen van citrusschillen biologisch fruit dat onbespoten is. Pas op dat er geen sap uit de citroen spuit. Dit gebeurt vooral als je de citroen over de zesteur beweegt, waardoor je er (onbedoeld) wat in knijpt. Houd liever de citroen stil en beweeg de zesteur er overheen. Moet je een citroen zowel raspen als uitknijpen, dan kun je het beste eerst gaan raspen. Ala het sap eruit is, is de citroen te slap geworden om nog te kunnen raspen.

Voorbeelden: Microplane Twist & Zest, Microplane Master Zesteur.

Bekijk kaasmolens en trommelraspen bij Bol.com of bij fonq.

Speciale raspen

Er zijn nog veel meer raspen voor speciale toepassingen, zoals de nootmuskaatrasp voor het raspen van de kleine nootmuskaatbolletjes. Of de citroentrekker, waarmee je dunne sliertjes van de citroenschil kunt maken om bijvoorbeeld je cocktails mee te versieren. Voor het raspen van gember en knoflook zijn er ook speciale hulpmiddelen.

Gemberrasp