Deze keukenspullen heb je als student nodig

Keukenmachines, blenders, staafmixers… er zijn allerlei spullen die je in de keuken van je ouders vindt. Maar als je op kamers gaat heb je vaak niet het geld om al die dure spullen te kopen. En voor handige keukenhulpjes zoals frietsnijders en frituurpannen heb je helemaal geen ruimte.

Gelukkig hoeft dat ook niet. Met wat basisspullen kom je al een heel eind. Je hebt echt niet de meest fancy spullen nodig – dat komt allemaal later wel als je een eigen huis met een ‘echte’ keuken hebt. Misschien heb je wel eens video’s van Jamie Oliver gezien, terwijl hij ergens in de middle of nowhere aan het koken is. Jamie maakt de lekkerste gerechten met primitieve middelen. Jamie Oliver is trouwens een prima kok om het koken van te leren. Er zijn heel veel video’s online te vinden en de gerechten zijn relatief simpel – ideaal dus voor je eerste kookervaringen.

Studentenkeuken kookgerei
Studentenkeuken kookgerei

Maar ik dwaal af. Wat ik duidelijk wil maken is dat je helemaal niet zoveel dure keukenspullen nodig hebt om goed te kunnen koken. Er zijn goedkope spullen die weinig ruimte in beslag nemen en toch erg van pas komen, zoals een dunschiller en vleesthermometer. Maar een pastamachine of een frituurpan? Die heb je helemaal niet nodig.

In dit artikel vind je een boodschappenlijstje van keukenspullen waar je als student echt iets aan hebt.

Pannen

Koop geen dure pannen voor je studentenhuis, zeker als anderen jouw pannen ook gaan gebruiken. Voor je het weet staat iemand met een vork erin te krassen of is jouw mooie gietijzeren pan totaal verroest. Koop goedkope pannen bij IKEA of vraag familieleden of ze nog bruikbare, oude pannen hebben. Grote kans dat ze nog wel iets hebben liggen. Hou bij de keuze van je pannen rekening met de hittebron. Zo zijn bijna alle pannen geschikt voor gas, maar zul je wat meer moeten zoeken naar pannen die voor inductie geschikt zijn.

Dit heb je nodig:

  • Een grote pan voor pasta, rijst, mosselen en dergelijke.
  • Een klein koekenpannetje (24cm) om eieren of een eenpersoons portie vlees te bakken.
  • Een grotere koekenpan (30cm) voor als je gasten hebt.
  • Een klein steelpannetje om bijvoorbeeld melk en sauzen op te warmen en eieren te koken.

Ca. 50 euro.

Snijplank

Een goede houten snijplank hoeft niet duur te zijn, maar als je het te lastig vindt om schoon te maken kun je ook kiezen voor plastic. Die zijn goedkoper en je kunt ze gemakkelijker vervangen als ze versleten zijn.

Ca. 10 euro

Messen voor studenten

Messen

Kies liever één of twee goede messen dan een middelmatige messenset. In feite heb je maar twee messen nodig: een klein mesje voor de kleine snijklusjes en een groter koksmes. Eventueel kun je nog wat goedkope aardappelschilmesjes en een broodmes erbij kopen, maar die mogen van mindere kwaliteit zijn. Het is belangrijker dat het mes waarmee je vlees en groente gaat snijden scherp is en prettig in gebruik is. Iets meer geld uitgeven is het waard!

Ca. 30 euro

Hittebron

Meestal zal er al een gasstel, inductieplaat of elektrische kookplaat in je studentenkeuken aanwezig zijn. Gas kun je het beste regelen, maar heeft als nadeel dat ze de bodem van je pan kunnen vervormen, waardoor je pan later niet meer op inductie gebruikt kan worden. In kookprogramma’s zie je koks soms knappe gerechten maken met een los kookplaatje. Heeft jouw studentenkeuken alleen een aanrecht en spoelbak, dan kan een los verkrijgbaar inductieplaatje erg handig zijn. Ga je de meeste tijd hierop koken, kies dan een inductieplaatje met twee verwarmingspunten.

Ca. 50 euro

Dunschiller

Een van de goedkoopste keukenspullen, maar o zo handig! Je schilt er aardappels, wortels, appels, komkommers en nog veel mee mee. Omdat je zo dun snijdt blijven er meer voedingsstoffen behouden en gooi je minder weg.

Ca. 5 euro

Vleesthermometer

Het lijkt misschien alsof een vleesthermometer alleen iets is voor BBQ-pitmasters en professionele koks, maar dat is niet waar! Om een mooi stukje vlees goed te bakken moet je weten wat de kerntemperatuur is. Je kunt kiezen voor een geavanceerde thermometer met app, maar je hebt ook simpele vleesthermometers van een paar euro. Zo heb je nooit meer een taai biefstukje.

Ca. 5 euro

Studentenmaaltijd fotograferen

Spatels

Simpel, je moet iets hebben om mee te roeren. Of het nu pasta of een roomsaus is, je doet dat niet met een metalen lepel want die is te kort. Hout heeft bovendien als voordeel dat je pan niet gekrast raakt.

Ca. 2 euro

Vergiet

Er zijn mooie vergieten van roestvrij staal, maar een plastic exemplaar uit de Chinese winkel functioneert net zo goed. Ben je kleinbehuisd, dan kun je ook kiezen voor een inklapbaar vergiet van siliconenrubber. Of koop een slacentrifuge, waarvan je de binnenste kom ook als vergiet kunt gebruiken. Je gaat als student vast veel pasta eten. Een vergiet komt ook van pas om prei, bloemkool, boontjes en andere groente voor het koken af te spoelen en na het blancheren met koud water te besprenkelen, zodat ze knapperig blijven.

Ca. 5 euro

Waterkoker of fluitketel

Later als je ouder bent heb je misschien een keuken met Qooker, maar als student moet je daar niet op rekenen. Het is onhandig als je steeds warm water in een steelpannetje moet opwarmen. Het kan wel, maar zo heel duur is een waterkoker nou ook weer niet. Bij Blokker vind je heel goedkope exemplaren van een tientje. Je kunt ook kiezen voor een klassieke fluitketel. Voor het maken van koffie, thee en bouillon. Een ei koken kun je het beste in een klein steelpannetje doen.

Ca. 15 euro

Mini-foodprocessor

Wil je een compacte keukenmachine, dan kun je kiezen voor een staafmixer. Soms krijg je er meerdere hulpstukken bij, waardoor het een soort foodprocessor wordt. Zelf heb ik erg veel plezier van mijn namaak-Nutribullet van Lidl. Je kunt zo’n apparaat gebruiken voor smoothies, maar ook voor het maken van soepen, pindakaas, hummus, pesto, het hakken van noten, het maken van broodkruim en meer. Ideaal!

Ca. 30 euro

Keukenweegschaal

Onmisbaar als je hoeveelheden moet afwegen. Sommige (Amerikaanse) recepten geven hoeveelheden aan in aantal koppen, maar ook dan moet je weten hoe groot een kop is. Veel makkelijker is om een goedkope keukenweegschaal te kopen die hoeveelheden tot zo’n 500 gram aan kan.

Ca. 10 euro

Maatbeker

Je kunt maatbekers in meerdere maten kopen, maar een midsize-model van 250 milliliter is het meest ideaal. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Ca. 1 euro

Optionele keukenspullen voor studenten

Met de bovengenoemde keukenspullen kom je al een heel eind. Maar misschien heb je bepaalde wensen of behoeften, waardoor de apparaten die ik hieronder noem toch van pas kunnen komen. Niet iedere student zal het echter nodig hebben.

Oventje

Je hebt geluk als er een echte oven in je keuken zit, maar die kans is niet zo groot. Je vindt in de winkel mini-ovens van zo’n 15 euro waarmee je simpele gerechten kunt opwarmen. Maar mijn ervaringen daarmee zijn niet zo heel goed. Het brandt snel aan en je hebt weinig controle over de temperatuur. Ze zijn totaal niet geschikt om een cake of koekjes in te bakken, lekkere lasagne te maken of een pizza op te warmen. Vind je een oven erg handig, geef dan iets meer geld uit aan een exemplaar dat goede temperatuurregeling biedt. Voor een oven heb je wel weer wat extra spullen nodig, zoals een goede ovenschaal, een bakblik en ovenhandschoenen.

Ca. 50 euro

Tosti-apparaat

Je overleeft prima zonder tosti-apparaat, want je kunt ook in een koekenpan prima tosti’s maken. Maar persoonlijk vind ik tosti’s het ideale studentenvoedsel als je weinig tijd of weinig geld hebt. In een paar minuten heb je een warme maaltijd die beter smaakt dan een diepvriespizza. Je kunt je tosti voedzamer maken met gegrilde groente zoals aubergine of paprika. Eet je vaak tosti’s, dan is een tosti-apparaat een prima investering. Scheelt heel wat afhaalmaaltijden.

Ca. 25 euro

Keukenspullen voor studenten

Rasp

Kies een rasp die je zowel voor kaas als voor citroen- en sinaasappelrasp kunt gebruiken. Of kies een spiraalsnijder met meerdere opzetstukken, waarmee je ook ‘spaghetti’ van courgette en wortel kunt snijden.

Ca. 10 euro

Maatschepjes

Hoeveel is een eetlepel of een theelepel? Vaak komt het niet zo heel nauwkeurig en kun je op het oog wel hoeveelheden afmeten. Van de andere kant: een setje plastic maatschepjes is niet zo heel duur en als je vaak recepten uit kookboeken maakt zul je ze vaak gebruiken. Als je regelmatig koekjes en taarten maakt komt het allemaal erg nauwkeurig en is een maatschep onmisbaar.

Ca. 5 euro

Plastic bakjes

Je hoeft niet te investeren in een collectie keukenbakjes, want je verzamelt ze vanzelf als je regelmatig een afhaalmaaltijd eet. Veel verpakkingen kun je hergebruiken.

Ca. 0 euro

Magnetron

Bij studentenvoedsel denken veel mensen meteen aan de magnetron, maar echt noodzakelijk is dat niet. Veel gerechten kun je gewoon in de koekenpan of in een steelpannetje opwarmen. Tip: vraag familie en kennissen of ze nog een oude magnetron hebben. Veel mensen hebben nog wel een vergeeld exemplaar die in de weg staat, maar die ze zonde vinden om weg te gooien. Het ziet er misschien niet mooi uit, maar voor een habbekrats neem je een nog prima functionerende magnetron over.

Ca. 20 euro (tweedehands)

En verder?

Er zijn nog veel meer keukenspullen die je misschien bij je ouders kunt vinden en die je ouders niet meer nodig hebben. Misschien hebben je ouders wel vijf verschillende gardes en mag jij er best eentje meenemen.

Dit zijn spullen die best handig voor erbij zijn:

  • Wok uit de Aziatische winkel (ca. 10 euro)
  • Mandoline
  • Garde
  • Zeef
  • Pannenlappen
  • Onderzetters
  • Knoflookpers

Tenslotte heb je nog de gebruikelijke dingen nodig zoals keukenpapier (tevens te gebruiken als servet), plasticfolie, aluminiumfolie, druk-en-sluitzakjes en dergelijke.

Veel succes met je eerste zelfgemaakte maaltijd!